Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

VAR keurt Argentijnse goal tegen Marokko pas twee uur later af

Redactie - 25-07-2024

Argentijnen koken van woede.

Argentinië schreeuwt moord en brand na hun olympische openingsmatch tegen Marokko. Wat een gewone wedstrijd had moeten zijn, eindigde in een waanzinnige en beschamende vertoning. De Argentijnen dachten in de 106de (!) minuut gelijk te maken, maar een storm van protest en chaos volgde toen de Marokkaanse fans het veld bestormden. Uiteindelijk werd de goal pas na twee uur (!) afgekeurd en moesten de resterende minuten achter gesloten deuren worden uitgespeeld. "Dit is het grootste circus van mijn leven," foeterde een woedende bondscoach Mascherano.

Een knotsgek slot

Het begon allemaal met een kwartier aan toegevoegde tijd in de wedstrijd Argentinië-Marokko, de openingsmatch van het olympische voetbaltoernooi. Bijzonder veel extra minuten, zeker omdat er geen lange onderbrekingen waren geweest in de tweede helft. Maar in de 106de minuut gebeurde het: Cristian Medina leek de Argentijnen alsnog naar een delirium te sturen. Na een krankzinnige fase waarin de Marokkaanse keeper redde, de bal twee keer tegen de lat ging, en uiteindelijk toch in het net belandde, stond het 2-2. Althans, dat dacht iedereen.

Chaos op en naast het veld

Argentinië vierde feest, terwijl de Marokkaanse supporters kookten van woede. Sommigen stormden het veld op en gooiden bommetjes en andere objecten richting de Argentijnse spelers. Scheidsrechter Nyberg legde de match stil in plaats van af te fluiten. De wedstrijd werd voor bijna twee (!) uur onderbroken, terwijl officials besloten dat de resterende minuten absoluut nog gespeeld moesten worden, maar zonder supporters. Het stadion in Saint-Etienne werd ontruimd en iedereen wachtte in de kleedkamers.

VAR-farce van epische proporties

Iets na 19 uur, meer dan vier uur na de aftrap, kwamen beide teams weer op het veld. Niet bij een 2-2-stand, maar bij 1-2 voor Marokko. Vlak voor de hervatting had de VAR namelijk (bijzonder nipt) buitenspel geconstateerd bij de Argentijnse gelijkmaker. De goal werd alsnog afgekeurd. Dit bleek de meest waanzinnige VAR-farce aller tijden.

Woede en ongeloof bij Mascherano

In de interviewzone kookte bondscoach Javier Mascherano van woede. “We werden op geen enkel moment verwittigd dat de goal werd bekeken. De wedstrijd werd gestaakt vanwege de veiligheid. Op de officiële website van de Spelen stond de uitslag al op 2-2.”

Mascherano kreeg geen updates van de wedstrijdleiding. “De scheidsrechter is nooit naar onze kleedkamer gekomen om uitleg te geven. Dit is echt een schandaal. Dit is geen wijktoernooi, maar de Spelen. Het spel werd zeven keer stilgelegd in de tweede helft omdat iemand het veld op rende.”

Een dramatische start voor Argentinië

De Spelen zijn dramatisch begonnen voor de Argentijnen. “Gisteren werd er tijdens onze training ingebroken en werden juwelen gestolen van Thiago Almada,” voegde Mascherano nog toe. “We wilden daar geen aandacht aan geven, maar na vandaag voelen we ons echt voor de gek gehouden.”

Marokko houdt stand

In de vier resterende minuten hield Marokko eenvoudig stand tegen de mentaal gebroken Argentijnen. Marokko, met Genk-spelers El Khannouss en El Ouahdi in de basis, start zo met een stunt van formaat aan de Olympische Spelen. Maar het zal niet de overwinning zijn die nog lang nazindert, maar wel de schandelijke ontknoping van deze wedstrijd.

Lionel Messi liet ook van zich horen met een korte, maar krachtige boodschap op Instagram: "Insólitio" - "Niet te geloven". En hij is zeker niet de enige die er zo over denkt.

(Foto: screenshot X)