Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

🎥 Vincent Kompany zet Champions League in vuur en vlam

Redactie - 18-09-2024

Bayern walst over Dinamo Zagreb met 9-2.

Vincent Kompany heeft bij zijn Champions League-debuut als coach een daverend statement gemaakt. Zijn Bayern München verpulverde Dinamo Zagreb met maar liefst 9-2, en dat op de heilige grasmat van de Allianz Arena. Een vliegende start voor Kompany, die daarmee meteen een record neerzet. De koppositie in de vernieuwde Champions League-opzet is binnen, maar of deze uitslag veelzeggend is voor de rest van het seizoen, valt nog af te wachten.

Een debuut zonder stress

Een échte test kon je het moeilijk noemen. Dinamo Zagreb, de kampioen van Kroatië, was al weken in vrije val. De ploeg werd een schietkraam voor Kompany's Bayern. Na amper vijftien minuten voetbal kon het al 2-0 gestaan hebben, ware het niet dat de VAR besloot roet in het eten te gooien. Twee keer zelfs. Doch, wie dacht dat de Kroaten hierdoor een sprankje hoop mochten koesteren, kwam bedrogen uit. Bij de tweede tussenkomst van de VAR werd namelijk ook een strafschopovertreding op Harry Kane ontdekt. Kane, de nieuwe sterspits van Bayern, twijfelde niet en trapte feilloos de 1-0 binnen.

Nauwelijks tien minuten later volgde de 2-0, en wat voor eentje. Na een knap opgezette aanval via Gnabry en Musiala, gaf Guerreiro het leer op magistrale wijze een enkeltje richting kruising. Een wereldgoal die eerst nog even werd afgevlagd voor buitenspel, maar de VAR gunde Bayern dit keer wél zijn moment van glorie.

Bayern op cruise control

Nog voor de rust lag de wedstrijd helemaal in een beslissende plooi. Olise, de kersverse recordaankoop van Bayern, kopte op een hoekschop beheerst de 3-0 binnen. Het was meteen zijn eerste Champions League-goal voor de Duitse grootmacht, nadat hij voor een slordige 53 miljoen euro was overgenomen van Crystal Palace. Kompany zag zijn ploeg voor rust zonder veel moeite uitlopen, en het was duidelijk: Bayern zat op rozen, Dinamo kon enkel lijdzaam toekijken.

Spannende vijf minuten of het begin van een ramp?

De tweede helft begon met een lichte domper voor Bayern. Kapitein Neuer bleef in de kleedkamer met een blessure, waardoor reservedoelman Ulreich onder de lat moest plaatsnemen. En die werd meteen op de proef gesteld: vier minuten na rust scoorde Petkovic voor Dinamo, die de achterstand terugbracht tot 3-1. Geen vuiltje aan de lucht, dacht iedereen. Maar twee minuten later legde Ogiwara er nóg eentje in, en plots stond het 3-2. De gezichten op de Bayern-bank verraadden nervositeit. Was dit het begin van een spectaculaire comeback van de Kroaten?

Niet dus. Bayern had zich snel herpakt. Net toen de zenuwen leken op te spelen, stond Joshua Kimmich op. Met een loeihard schot van buiten de zestien testte hij de keeper van Dinamo, die het leer nog wel kon tegenhouden, maar Harry Kane stond op de juiste plaats om de rebound binnen te tikken: 4-2. En dat was nog maar het begin van het tweede bedrijf.

Harry ‘Houdini’ Kane en het slotakkoord

Het verzet van Dinamo was gebroken. Olise scoorde zijn tweede van de avond, en niet veel later verdubbelde Kane zijn doelpuntenproductie met twee rake strafschoppen. Het was duidelijk: Harry Kane was de absolute ster van de avond, met zijn achtste Champions League-doelpunt in vijf wedstrijden kroonde hij zich meteen tot topschutter aller tijden voor de Engelsen in het kampioenenbal. En alsof dat nog niet genoeg was, voegden Leroy Sané en Leon Goretzka in de slotminuten nog een extra kers op de taart toe. De eindstand? Een onwaarschijnlijke 9-2, een score die de geschiedenisboeken van de Champions League in gaat.

Afwachten op zwaardere tegenstanders

Kompany’s Bayern München mag zich nu de eerste leider noemen in de vernieuwde groepsfase van de Champions League. Op sociale media liepen de reacties binnen: "Kompany is cooking," tweetten enthousiaste fans. Maar hoewel de score indrukwekkend is, moeten we realistisch blijven. Dinamo Zagreb was verre van een waardige tegenstander, en de vijf dolle minuten na rust toonden dat ook Bayern onder Kompany nog kwetsbaar is.

De echte test komt over anderhalve week, wanneer de Duitse kampioen Bayer Leverkusen naar de Allianz Arena komt. Dan zullen we pas écht zien of Kompany's Bayern klaar is voor de grote Europese oorlog. Tot dan kunnen we enkel genieten van dit spektakelstuk, dat ongetwijfeld voor veel discussie zal zorgen in de Champions League.

(Foto: screenshot X / Play Sports)